Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας

Η ιερή φλόγα, που άναψε στην Αρχαία Ολυμπία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Βανκούβερ 2010» και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της, έφθασε λίγο πριν τις 4μ.μ. της 22ης Οκτωβρίου 2009 στην Αρχαία Ήλιδα.

Ο αθλητής του βόλεϊ της Εθνικής Ελλάδος, Αχιλλέας Παπαδημητρίου, εισήλθε στο χώρο της αρχαίας αγοράς ως λαμπαδηδρόμος με τη φλόγα στα χέρια και έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές και τους πολίτες, που ήταν εκεί. Ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου πλησίασε και άναψε το βωμό.

Ακολούθησε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου του Καναδά και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας με την ταυτόχρονη έπαρση των σημαιών.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Αμαλιάδας κ. Απόστολος Λιώσης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε, ότι ο ιερή γη της Ήλιδας, ήταν αυτή που γέννησε και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για 1169 χρόνια, από το 776 π..Χ έως το 393μ. Χ.  

Ο κ. Λιώσης επεσήμανε χαρακτηριστικά «Από αυτή εδώ την περιοχή κατάγονταν οι ανώτατοι κριτές των Ελλήνων αγωνιζομένων ‘Οι Ελλανοδίκες’. Από αυτή εδώ την ταπεινή και προς πείσμα των αιώνων μη ανασκαφείσα ακόμη γη, οι σημερινοί Έλληνες με πρωτοστάτες και λαμπαδηδρόμους την Ελληνική νεολαία, κηρύττουν, εξαγγέλλουν και κραυγάζουν με ελπίδα και αισιοδοξία για την πολυπόθητη παγκόσμια ειρήνη και εκεχειρία».

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής «VANCOUVER 2010» κ. Κωνσταντίνο Κατσιγιάννη, ο οποίος δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία τους στον ιερό χώρο της ειρήνης, της φιλίας και της αδελφοσύνης και τόνισε, ότι οι αγώνες είναι καταλύτης για την ειρήνη μεταξύ των λαών. Τόνισε δε, ότι η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία παίζει σημαντικό ρόλο στην διάδοση της ελπίδας και επεσήμανε ότι η Φλόγα θα διανύσει 45.000χλμ. μέσα στον Καναδά.

Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι κάθε μέτρο που θα διανύσει η Φλόγα είναι ιερό και θα δώσει μήνυμα ειρήνης και δημοκρατίας.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και η σεμνή τελετή συνεχίστηκε με το χορευτικό τμήμα του δήμου, που παρουσίασε χορούς της αρχαιότητας και

στη συνέχεια άναψε τη δάδα της από το βωμό η τελευταία λαμπαδηδρόμος για το δήμο Αμαλιάδας, η αθλήτρια στίβου του «Κοροίβου», 2η Πανελληνιονίκης στο πένταθλο, Ιωάννα Καπελετιώτη, η οποία συνέχισε με τη δάδα της το μακρύ ταξίδι της Φλόγας.

 

Νωρίτερα, η ιερή Φλόγα είχε τύχει θερμής υποδοχής στην πόλη της Αμαλιάδας, όπου μεταφέρθηκε από έξι λαμπαδηδρόμους, έφθασε στη συνέχεια με αυτοκίνητο στη διασταύρωση του Αυγείου και από εκεί με δύο λαμπαδηδρόμους στον ιερό χώρο της Ήλιδας.