Sunday, July 21, 2019
 
   
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  

Από 01.01.2011 μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του Δήμου Ήλιδας στη διεύθυνση http://www.dimosilidas.gr
 


 
Mε τη συχρηματοδότηση της Ελλάδας & της Ευρωπαϊκής Ένωσης
     
Χαιρετισμός Δημάρχου  

 

     
Φωτογραφίες  

     
Σύνδεσμοι  

Ενημερωθείτε για τις αποφάσεις του Δημοτικού ΣυμβουλίουΙΑΤΟΣ: Πρότυπες Μονάδες Υγείας(Αμαλιάδα, Κέρκυρα, Χανιά)

     
Βοήθεια  
Small text Medium text Large text
     
Σαβάλια  

 

 

Το Τοπικό Διαμέρισμα των Σαβαλίων βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Δήμου Αμαλιάδας και έχει πληθυσμό 1.273 κατοίκους (στοιχεία 2001).

Η πρώην κοινότηταεμφανίζεται με στοιχεία πρώτης αναγνώρισης ως Κοινότητα Σαβαλίων με Β.Δ. 18-8-1912 και ΦΕΚ Α 256/1912. Προήλθε από τον τέως Δήμο Ήλιδος.

Το χωριό Σαβάλια, οφείλει το όνομά του, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Ελβετό συνταγματάρχη «Σεβαλιέ»που ίδρυσε εκεί ιπποφορβείο. Πιθανόν νακατοικείται από την Ελληνιστική εποχή, αυτό  συμπεραίνεται από διάφορα κτίσματα που βρίσκονται σκεπασμένα από το χώμα, κοντά στη θάλασσα. Εξ  αιτίας των πειρατών οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή και κατοίκησαν την περιοχή «Χουρμά»,κοντά στην μονή του Αγίου Αθανασίου, που προστατεύονταν από δάσος. Το χωριό αποτελούνταν αρχικά από εννέα συνοικισμούς. Αργότερα μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στον κάμπο της Ηλείας, σε υψόμετρο 17 περίπου μέτρων. Περιλαμβάνει έκταση 13.050 στρεμμάτων που αρδεύονται.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία (σταφίδα και σιτάρι παλαιότερα, δημητριακά, κηπευτικά, προπάντων ντομάτες και καρπούζια) και λιγότερο με την κτηνοτροφία (πρόβατα, βοοειδή). Στην περιοχή βρίσκεται και το  εργοστάσιο της κονσερβοποιίας ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε.

Το χωριό απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα. Το 1971 είχε πληθυσμό 1333 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 1991 αριθμούσε 1119 κατοίκους.

Τα Σαβάλια εκσυγχρονίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι θερμαινόμενες με ξύλα πλινθόκτιστες κατοικίες του 1970 αντικαταστάθηκαν με σύγχρονες, από τούβλο και τσιμέντο, μονώροφες ή διώροφες με καλοριφέρ. Υδρεύονται από το υδραγωγείο που κατασκευάστηκε το 1969. Το χωριό διαθέτει πλήθος καταστημάτων που εξυπηρετούν τους κατοίκους και έντονη πολιτιστική ζωή χάρη στον πολιτιστικό σύλλογό του.

Το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων ικανοποιείται από τέσσερεις εκκλησίες, του Αγ. Νικολάου από το 1879, των Αγ. Θεοδώρων 1970, του Αγ. Ιωάννου στο κοιμητήριο του χωριού και του Προφήτη Ηλία ο οποίος άρχισε να χτίζεται τα έτη 1922-1924 και ολοκληρώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970 με την πρωτοβουλία του ιερέα Κων/νου Αλεξανδρόπουλου κ την συνεργασία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ των κατοίκων.   Το καθιερωμένο πανηγύρι  του χωριού γίνεται στη μνήμη του Ιωάννου του Θεολόγου ,που αντί για τις 8 Μαΐου, εποχή που δεν υπήρχαν χρήματα και κρασί, μεταφέρθηκε στις 26 Σεπτέμβρη, μετά την πώληση της σταφίδας.

Το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε από το έτος 1870, με πρώτο δάσκαλο τον Αριστείδη Οικονομόπουλο ή Σκουπιώτη. Το 1897 χωρίστηκε σε Αρρένων και Θηλέων. Το 1929 αποκτά το πρώτο κτίριο, σε οικόπεδο της εκκλησίας, δωρεά του Αρματάκη. Στο νέο αυτό σχολείο ενώνονται οι τάξεις Αρρένων και Θηλέων. Νέες αίθουσες αποκτά κατά το 1955, με δωρεά του Τομάρα Ιωάννη (Ομογενούς εξ Αμερικής). Από το 1964 λειτουργούσε ως 5/θ. Σήμερα λειτουργεί ως 6/θ και αριθμεί 78 μαθητές (2008-2009). Στα Σαβάλια υπάρχει και Γυμνάσιο που ιδρύθηκε το 1979. Ενώ από το 1976 λειτουργεί και Νηπιαγωγείο.