Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
 
   
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  

Από 01.01.2011 μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του Δήμου Ήλιδας στη διεύθυνση http://www.dimosilidas.gr
 


 
Mε τη συχρηματοδότηση της Ελλάδας & της Ευρωπαϊκής Ένωσης
     
Χαιρετισμός Δημάρχου  

 

     
Φωτογραφίες  

     
Σύνδεσμοι  

Ενημερωθείτε για τις αποφάσεις του Δημοτικού ΣυμβουλίουΙΑΤΟΣ: Πρότυπες Μονάδες Υγείας(Αμαλιάδα, Κέρκυρα, Χανιά)

     
Βοήθεια  
Small text Medium text Large text
     
Καλύβια  

 

 

Το Τοπικό Διαμέρισμα των Καλυβίων Ήλιδας βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας και έχει πληθυσμό 365 κατοίκους (στοιχεία 2001).

Η πρώην κοινότητα Καλύβια Ήλιδας εμφανίζεταιμε στοιχεία πρώτης αναγνώρισης ως Kοινότητα Καλυβίων με το Δ. 5-8-1925 ΦΕΚ Α 215/1925 και προήλθε από την κοινότητα Ήλιδας του τέως Δήμου Ήλιδος. Οι οικισμοί που την απάρτιζαν ήταν τα Καλύβια και η Νέα Ήλις.

Βρίσκεται Β.Α. της πόλης Αμαλιάδας, στο 12ο χιλιόμετρο επί της  Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδας - Κέντρου, σε υψόμετρο 50 μ. και πληθυσμό 450 κατοίκων το 1971, 424 κατ. το 1981  και  429  κατ. το  1991. Η έκταση του χωριού είναι  περίπου 4.000 στρεμ., το έδαφος αμμοαργιλώδες, γόνιμο εξ αιτίας της αφθονίας νερού. Παλιότερα, όπως και σήμερα καλλιεργούνταν τα ονομαστά κρεμμύδια (Καλυβιώτικα) και τα πράσινα πιπέρια, οι ελιές και άλλα προϊόντα.

Το χωριό βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας, με τα αρχαία ερείπια να θυμίζουν τον Πολιτισμό του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Η θαυμάσια θέση , στο μέσο της Κοίλης Ήλιδας, οι σύγχρονες οικοδομές, ο πλούσιος ηλεκτροφωτισμός, και η ζωηρή κίνηση στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάνουν το χωριό να  φαίνεται σπουδαίο.

Η ονομασία Καλύβια οφείλεται στο Αναστάση Καλύβη από την ορεινή Ηλεία (Βουντούχλα) πρώτο οικιστή στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αυτός έστησε το πρώτο καλύβι για να ακολουθήσουν κι άλλα «Καλύβια».

Με το σεισμό του 1909 οι κατοικίες της γειτονικής Παλαιόπολης υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές, γι’ αυτό και πολλοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν Β.Δ. των Καλυβίων, στην Νέα Ήλιδα (Γαλούπι). Έτσι το 1959 όλος ο οικισμός μετονομάζεται πλέον σε «Καλύβια Ήλιδας».

Το χωριό έχει δυο εκκλησίες, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγ. Κων/νου, που τίμα με πανηγυρικούς εορτασμούς στις ημέρες των γιορτών τους, όπως επίσης και στου Αγ. Νικολάου.

Το Δημ. Σχολείο λειτουργεί από το 1913 ως 1/θ σε ιδιωτικά οικήματα. Αποκτά δημόσιο κτίριο το 1962 σε οικόπεδο που δωρίστηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στη Σχολική Εφορεία.